Inspiratie Over ons Contact

Vloerverwarming

vloerverwarming

Alles dat je moet weten over vloerverwarming

Denk je erover na om vloerverwarming te laten aanleggen? Ben je daarom op zoek naar informatie over vloerverwarming? Het Tegelplein helpt je er graag bij. Daarom hebben wij in dit artikel de meest voorkomende vragen en natuurlijk de antwoorden over vloerverwarming op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen keus maken om jouw woning te verwarmen. Eén ding kunnen we je al vast verklappen: Vloerverwarming vergroot het wooncomfort enorm!

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een manier om een gehele woning of gedeeltes van een woning te verwarmen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de woonkamer of de badkamer. Dit zijn de kamers waar vloerverwarming het meest wordt geïnstalleerd. In deze ruimtes heb je er als bewoner namelijk het meeste comfort van.

Vloerverwarming wordt aangelegd in de vloer of op een ondervloer. Dit type van verwarmen werd al toegepast in de Romeinse tijd. Zij deden dat door warme lucht door holle ruimtes onder de vloer te laten stromen. De warmte werd opgewekt door het verbranden van hout.
Het moderne systeem ligt niet eens zo ver van dit oude systeem vandaan. Je kunt tegenwoordig kiezen voor twee systemen van vloerverwarming. Vloerverwarming elektrisch is de moderne keus, warm water vloerverwarming is de traditionele keus.

Hoe werkt vloerwarming?

Er bestaan twee soorten vloerverwarming: Elektrische vloerverwarming en vloerverwarming door middel van warm water. De warm water variant is de meest gebruikte en traditionele keus. Je kunt dit type verwarming zien als een normale CV-verwarming, maar de buizen in de vloer fungeren dan als een radiator. Het water wordt door een CV ketel verwarmd, hierna stroomt het door een circuit van buizen die in de vloer geïnstalleerd worden. De buizen worden verwarmd door het water, hierdoor wordt eerst de laag cement om de buizen verwarmd, daarna de vloerbedekking. Zodoende voelt de vloer heerlijk warm aan. Dat niet alleen, de warmte zal ook aan de lucht in de kamer afgegeven worden. Zo wordt de gehele ruimte aangenaam verwarmd. Dit is een zeer efficiënte manier van verwarmen, want warmte stijgt op.
Net zoals een gewone verwarmingsradiator, kun je de temperatuur van vloerverwarming instellen zoals jij wilt. Dit doe je via een thermostaat, deze regelt ook automatisch de begrenzing van de watertemperatuur. Het water mag namelijk niet boven 45 tot 55 graden Celsius stijgen. Dit zal negatieve gevolgen kunnen hebben voor de vloer. Door de warmte zou de vloer kunnen uitzetten en krimpen, teveel beweging door opwarmen en afkoelen zou barsten en scheuren kunnen veroorzaken.

Wil je vloerverwarming elektrisch laten aanleggen? Dit werkt in principe hetzelfde als traditionele vloerverwarming. Er lopen echter geen buizen door of op de vloer, maar stroomdraden. De draden worden warm door de hoge weerstand die ze aankunnen. De energie die door de draden stroomt warmt de vloer op. Elektrische vloerverwarming werkt niet via de CV installatie. Via een aparte thermostaat stel je de gewenste warmte in.

Wat zijn verschillende soorten vloerverwarming?

Vloerverwarming kun je in twee soorten krijgen: Elektrische vloerverwarming en vloerverwarming door middel van water. Het systeem dat met water werkt kan in drie afzonderlijke groepen onderverdeeld worden: Traditionele vloerverwarming, vloerverwarming infrezen en opbouwsystemen. De opbouwsystemen kent twee soorten: Droogbouw of natbouw.

Traditionele vloerverwarming

Het traditionele vloerverwarmingssysteem werkt door verwarmingsbuizen op een betonnen of cementen vloer te plaatsen. Hierna wordt het buizensysteem overgoten met zandcement. Als de vloer afgewerkt is wordt het water in de buizen verwarmd door de CV ketel.

Vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming infrezen is een methode die ook vaak toegepast wordt. Dit wordt gedaan door sleuven in een betonnen, cementen of bestaande tegelvloer te frezen met een freesmachine. In de sleuven worden verwarmingsbuizen geplaatst waar het water van de CV ketel doorheen stroomt. Dit type vloerverwarming is niet in alle gevallen mogelijk, zelfs niet bij een betonvloer of tegelvloer. Er kan namelijk al leidingwerk in de vloer aanwezig zijn. Ook kan de tegelvloer te breekbaar zijn om nette sleuven te maken. In een houten ondervloer is het nooit mogelijk om te frezen.

Opbouwsystemen

Een opbouwsysteem is een vloerverwarmingssysteem dat op een ondervloer wordt gelegd. Hierdoor wordt de vloer een stukje verhoogd. Dit soort opbouwsystemen bestaan in verschillende opbouwhoogtes. Ze werken door middel van verwarmingsbuizen en warm water dat vanaf de CV ketel door de buizen stroomt. Op gebied van opbouwsystemen kun je kiezen voor twee soorten: Natbouw of droogbouw. Het verschil is dat natbouwsystemen afgewerkt worden door er een laag zandcement, anhydriet of egaline over te gieten, bij droogbouw wordt dit niet gedaan.

Droogbouwsystemen kun je krijgen in twee verschillende opbouwhoogtes: 1,5 cm of 4 cm. Het voordeel van een droogbouwsysteem is dat het op vrijwel elke ondergrond geplaatst kan worden. Het maakt niet uit of het gaat om een houten vloer, tegelvloer of betonnen vloer. De voorwaarde is wel dat de vloer goed vlak moet zijn, geheel waterpas is niet nodig.

Wat kost vloerverwarming?

Als je de exacte vloerverwarming kosten wilt weten, neem dan contact op met Het Tegelplein Hoogeveen. Deze kan een offerte op maat voor je opstellen. Neem vrijblijvend contact op met Het Tegelplein.

Is vloerverwarming zuiniger?

Vloerverwarming is een zuiniger systeem dan een traditioneel CV verwarmingssysteem. Dat geldt vooral voor het warm water systeem via een CV ketel. Dat komt omdat een normaal verwarmingssysteem het water verwarmd tot 80 graden Celsius. Het vloerverwarmingssysteem warmt het water op tussen 30 en 45 graden Celsius. Het kost daardoor veel minder energie om het water te verwarmen.

Als het gaat om duurzaamheid, dan zou je het water kunnen laten verwarmen door een HR ketel, maar een warmtepomp levert nog meer rendement op.

Wat voor vloer op vloerverwarming leggen?

Als je vloerverwarming wilt dan heb je een aantal keuzes te maken, zoals de vloer die erop gelegd moet worden. Je kunt het best kiezen voor een vloer van tegels of steen. Deze hebben een hoge thermische geleidbaarheid. Dit zorgt ervoor dat de warmte van een verwarmingsbuis of elektrisch draad snel overgebracht wordt naar de oppervlakte van de vloer. Daarnaast houden tegels en steen de warmte ook goed vast. Hierdoor werkt het gehele systeem zeer efficiënt. Door de goede thermische eigenschappen van steen kun je ook vloerverwarming aanleggen in een serre. Normaal gesproken heb je hier veel warmteverlies, maar de combinatie tegels en vloerverwarming zal de serre goed verwarmen. Een vloer van tegels of steen kan verwarmd worden tot zo´n 30 graden Celsius, in sommige gevallen zelfs hoger.

Het maakt niet uit wat voor dikte je voor de tegel kiest. Het kan iets langer duren om een dikke tegel te verwarmen, maar de afgifte van warmte wordt er niet door beïnvloed. Er wordt echter aangeraden om te kiezen voor een maximale dikte van 20 mm. Dat garandeert een snel reagerend systeem, anders kan het lang duren voor een ruimte is opgewarmd.

Vloerverwarming in badkamer

De badkamer is een ideale ruimte om te laten verwarmen door vloerverwarming. Je kunt hierbij kiezen voor een warm water vloerverwarming, maar de elektrische vloerverwarming wordt vaak als beste optie gezien. Om elektrische vloerverwarming in de badkamer te plaatsen wordt meestal gebruik gemaakt van het droogbouwsysteem.

Wil je vloerverwarming elektrisch plaatsen? Dan kun je kiezen uit twee soorten:
• Noppenplaten: Dit zijn platen met noppen die op de bestaande vloer worden gelegd. De noppen zijn gekoppeld door middel van verwarmingskabels;
• Elektrische matten: Op de badkamervloer wordt een mat met verwarmingselementen gelegd. Deze is gemaakt volgens een vast patroon.

Beide soorten kunnen onder een tegelvloer geplaatst worden. Een groot voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het zeer snel reageert. Hierdoor wordt de badkamervloer snel opgewarmd. Een nadeel is dat het meer energie kost om de vloer te verwarmen dan een vloerverwarmingssysteem met water. De meeste mensen maken echter relatief kort gebruik van de badkamer. Bovendien gaat het om een klein oppervlak. De energiekosten vallen daardoor meestal mee.

Vloerverwarming badkamer door middel van warm water laten opwarmen? Natuurlijk kan dat ook! Het systeem zal dan werken via de HR ketel of warmtepomp. Dit is een zuinigere keus, maar het duurt wel iets langer om de vloer op te warmen.

Vloerverwarming kopen

Wil je vloerverwarming laten aanleggen? Op deze pagina heb je veel informatie kunnen lezen over de verschillende mogelijkheden. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat je nog iets meer wilt weten of dat je de mogelijkheden eens in het echt wilt bekijken. Kom dan eens langs om onze showroom te bezoeken. Wij laten je graag alle mogelijkheden zien.

Wil je weten wat de vloerverwarming kosten zijn voor jou? Vraag dan hier een offerte aan! We maken een offerte op maat zodat je precies op de hoogte bent van de vloerverwarming kosten.
Het Tegelplein is gevestigd aan de Kanaalweg 5a in Hoogeveen-Drenthe. Wij zijn geopend van maandag t/m zaterdag. Op onze website staan onze openingstijden vermeld. Neem geheel vrijblijvend contact op met ons of kom eens langs!

 

× Hoe kan ik je helpen?