FAQ Over ons Contact

Hoe hoog dient het toilet te hangen?

Ben je bezig met het verbouwen van je badkamer of toilet en vraag je je af hoe hoog het toilet hoort te hangen? Dit is een belangrijke vraag, want het is natuurlijk wel belangrijk dat je toiletbezoek comfortabel is. Het lijkt misschien niet zoveel, een hoogteverschil van één of twee centimeter, maar het kan een verschil maken tussen gehurkt zitten of met bungelende benen. In dit blog vertellen we ja daarom alles over de perfecte hoogte van het toilet.

Wat is de juiste hoogte voor het toilet?

Het is niet prettig om op een toilet te zitten die te hoog of te laag hangt. De één vindt een hoger zittend toilet fijn en een ander een lager zittend toilet. Wat is jouw persoonlijke voorkeur? En hoe zit het met de mede-toilet gebruikers? Bestaat jouw gezin uit lange mensen? Dan is een hogere toiletpot comfortabeler dan een lage toiletpot. Andersom geldt dat kleine mensen niet zoveel comfort vinden in een toiletbezoek waarbij ze met de voeten bungelen. Het is belangrijk om rekening te houden met iedereen die regelmatig van het toilet gebruik gaat maken. Probeer een hoogte te vinden waarbij iedereen prettig en comfortabel op het toilet zit.

Wat is de standaard hoogte toilet?

Standaard is een toilet 40 centimeter hoog. Deze hoogte wordt gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de wc pot. Een toiletbril zorgt nog eens voor twee a drie centimeter extra. De totale standaard hoogte van de toiletpot is dus 43 centimeter. Je moet daarnaast ook nog eens rekening houden met de centimeters die erbij komen als je tegels gaat leggen.

Mensen worden steeds langer en dit zorgt ervoor dat de standaard hoogte van een toilet ook omhoog gaat. Toiletten worden nu vaak al standaard op 43 centimeter hoogte opgehangen. De optimale hoogte van de toiletpot is afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker. Het kan dus best lastig zijn om de ideale hoogte van een toiletpot te bepalen.

Wat is de beste zithouding op het toilet

Wil je comfortabel op het toilet zitten, dan is een kniehoek van rond de 90° ideaal. Daarnaast is het belangrijk dat je voeten plat op de vloer kunnen staan. Hoe comfortabel een zithouding op het toilet is zegt overigens niets over of dit ook het beste is voor de stoelgang. In dit geval zal een lager hangend toilet beter zijn dan een hoger hangend toilet. De stoelgang gaat makkelijker bij een licht gehurkte houding, omdat dit helpt de bekkenbodemspieren te ontspannen. Je kunt een toiletpot dus beter te laag dan te hoog hangen.

Toilet voor senioren

Voor mensen die wat ouder zijn is een normaal toilet vaak te laag. Het is voor oudere mensen lastig om vanuit een lage zitpositie op te staan. Voor senioren wordt dan ook vaak een toilet hoogte aangehouden van 46 tot 50 centimeter. Je kunt het hoogteverschil ook oplossen door gebruik te maken van een verhoogde toiletbril. Hiermee kun je het toilet zo’n 6 tot 10 centimeter verhogen.

Sanitair kopen bij Het Tegelplein in Hoogeveen

Ben je op zoek naar een nieuw toilet? Dan ben je bij Het Tegelplein aan het juiste adres. In onze showroom van ruim 400m2 vind je een groot assortiment aan tegels en sanitair. Van tegels tot douches, kranen en meer! Wij hebben diverse opstellingen van badkamers staan ter inspiratie en adviseren je graag.

Het Tegelplein is gevestigd aan de Kanaalweg 5a in Hoogeveen-Drenthe. Wij zijn geopend van maandag t/m zaterdag. Op onze website staan onze openingstijden vermeld. Neem geheel vrijblijvend contact op met ons of kom eens langs!

× Hoe kunnen wij u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday