FAQ Over ons Contact

Sfeerbepalende achterwand wandtegels voor de keuken

Sfeerbepalende achterwand wandtegels voor de keuken

Vloer- en wandtegels zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse woonkamers en bedrijfsruimtes. Deze vorm van vloer- en wandbekleding biedt namelijk alle voordelen: Sfeer, gebruiksgemak en duurzaamheid. Wandtegels werden voorheen vooral gebruikt voor de badkamer en keuken. Er was een periode dat de achterwand van de keuken vaak bekleed werd met andere materialen, zoals RVS, stucwerk en glas. De laatste tijd is de tegel weer in opmars, een achterwand met wandtegels in de keuken is dan ook zeer praktisch, tijdloos en stijlvol.

In dit blog kunt u lezen waarom tegels voor de keuken achterwand zo sfeerbepalend zijn en hoe u hiervan kunt profiteren.

Wat verstaan we onder achterwand wandtegels voor de keuken?

Op de achterwand rond het fornuis en het keukenblok komt vaak vuil en waterdamp terecht, dit is afkomstig van het koken. Wanneer we het hebben over een achterwand in de keuken, dan hebben we het daarom vooral over deze wand. Om te zorgen dat vuil en damp niet de muren verpest worden tegeltjes voor de keuken achterwand gebruikt. Deze houden vuil en waterdamp tegen en zijn heel eenvoudig schoon te maken.

Niet alleen de wand rond het keukenblok wordt gezien als achterwand in de keuken. U kunt namelijk ook denken aan een achterwand rond de eettafel of een achterwand bij een verlengde van het aanrechtblad waar enkele barkrukken staan. Tijdens het eten wordt vaak geknoeid, dit kan op de vloer terecht komen, maar ook op de wanden. Het is dan erg praktisch als dit vuil eenvoudig van de tegels afgenomen kan worden.

Hoe de tegels voor de keukenachterwand de sfeer in uw keuken bepalen

De reden waarom tegels voor de keuken achterwand weer zo populair zijn is vanwege de sfeer die ze brengen. De overige materialen, zoals RVS en stucwerk, hebben een neutrale en kille look. Achterwand wandtegels voor de keuken bestaan in verschillende kleuren, soorten en maten. Door gebruik te maken van bepaalde prints, motieven en patronen kunt u geheel zelf de sfeer bepalen die u voor ogen heeft. Voor iedere interieurstijl bestaan passende keuken wandtegels. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een landelijke stijl met klassieke tegels of juist aan strakke en moderne wandtegels.

De achterwand van de keuken bepaalt dankzij het gebruik van tegels voor een groot deel de stijl en sfeer van de keuken.

Een nieuwe stijl in de keuken dankzij tegels voor de keuken achterwand

Wilt u de sfeer in uw keuken vergroten, maar wilt u liever niet de gehele keuken verbouwen? Maak dan gebruik van keuken wandtegels om uw keuken een nieuwe stijl te geven. Plaats nieuwe tegels op de keuken achterwand en uw keuken heeft in no-time een geheel nieuwe look. Er bestaan vele soorten wandtegels. Hierdoor zult u zeker een tegel vinden die goed aansluit bij de rest van uw keuken, zoals het keukenblok, de meubels en alle accessoires. Als u bij Het Tegelplein een wandtegel komt uitzoeken, dan mag u een exemplaar meenemen naar huis om te zien of het bij uw keuken past.

Het is daarbij belangrijk dat u kiest voor wandtegels die voorzien zijn van een glazuurlaag. Vuil en vocht zou anders in de tegel kunnen trekken wanneer deze licht poreus is, zoals bijvoorbeeld natuursteen. Wij helpen u graag bij het maken van deze keus!

Wat voor tegeltjes voor de keuken achterwand bestaan er?

Er bestaan vele soorten tegels voor de keuken achterwand. De vorm van de tegel, het formaat, de kleur en het ontwerp zijn allen bepalende factoren voor de sfeer in uw keuken. Houdt u van een klassieke en landelijke woonstijl? Kleine tegeltjes voor de keuken achterwand passen daar heel goed bij. Enkele voorbeelden daarvan zijn Friese witjes, Delfts blauwe tegels en mooie handgemaakte Engelse tegels.

Achterwand tegels voor de keuken bestaan natuurlijk ook voor de moderne keuken. De huidige trend daarbij is om gebruik te maken van tegels in een groot formaat. Het doortrekken van wandtegels in dezelfde grootte en stijl als de vloertegels naar kookeiland, bar en wand wordt steeds vaker gedaan. Dit zorgt voor een strak geheel in de keuken waardoor er rust, maar ook sfeer ontstaat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wandtegels met een moderne uitstraling, zoals betonlook, marmer, houtlook of leisteen. Op onze website kunt u een goed beeld krijgen van deze moderne stijl.

Waar moet u rekening mee houden bij het uitzoeken?

Het is logisch dat u de wandtegels voor uw keuken uitzoekt op uw smaak en de stijl van uw keuken. Er zijn echter een aantal zaken waar u op moet letten. Allereerst moeten de tegels tegen vuil en water kunnen. Daarnaast is het verstandig om voor contrast te zorgen als u speelsheid in uw keuken wilt. Dit kunt u doen door te kiezen voor tegels in verschillende kleuren, patroon tegels en mooie exclusieve tegels.

Wilt u een rustige en moderne sfeer in uw keuken? Dan kunt u het best kiezen voor wandtegels voor uw keuken in één bepaalde kleur en stijl. Eventueel kunt u zorgen voor een subtiel detail door te kiezen voor een tegel met reliëf of afwisseling in formaat van de wandtegel.

Wandtegels keuken: De vele voordelen

Bent u van plan wandtegels in de keuken te plaatsen? Dan bent u bij Het Tegelplein aan het juiste adres. Wandtegels zijn de ideale wandbekleding voor de keuken. Ze zijn slijtvast, eenvoudig schoon te maken en de tegels zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Wandtegels voor de keuken worden ook wel eens keukentegels genoemd. De voordelen van deze tegels zijn:

Tegels op keuken achterwand plaatsen; hoe doet u dit?

Wilt u zelf wandtegels voor de keuken plaatsen? Als u enigszins handig bent, dan is het geen hele lastige klus. Deze handleiding kunt u gebruiken om tegels op de keuken achterwand te plaatsen.

Bepaal hoeveel tegels u nodig heeft

De voorbereidingen voor een renovatie zijn altijd het belangrijkst. Dit begint bij het uitzoeken van de keuken wandtegels. Daarna moet u bepalen hoeveel dozen tegels u nodig heeft. Dit doet u door de oppervlakte te berekenen die u wilt betegelen. Deel dit getal door de oppervlakte van de tegels in de doos. Het is altijd verstandig om een doos extra te bestellen, zodat u zeker weet dat u genoeg heeft. Tegels gaan soms stuk en u zult het één en ander gaan versnijden. Het Tegelplein heeft altijd voldoende tegels op voorraad.

Maak gebruik van het juiste gereedschap

Om tegels op de keuken achterwand te plaatsen heeft u speciale tegellijm nodig. Welke u nodig heeft hangt af van de tegel, het formaat en de ondergrond. Als u keuken wandtegels bij ons bestelt, dan helpen wij u graag met het bepalen van de juiste lijm. Daarnaast is ook een spaan of lijmkam belangrijk voor het aanbrengen van de lijm. Andere gereedschappen die u nodig heeft zijn: stift, voegkruisjes, schuurpapier, voorstrijkmiddel, mengkuip, tegeltang, emmer, laser of schietlood, waterpas, voegspaan en voegmiddel, slijpschijf, rolmaat, voegijzer, reparatiekit, boor, tegelsnijder, stellatten, doeken en een elektrische menger.

Zorg voor een goede ondergrond

Als u wandtegels in de keuken plaatst, dan wilt u natuurlijk wel dat deze lang blijven zitten. Om hiervoor te zorgen heeft u goede lijm nodig, maar ook een stabiele ondergrond. De wand moet vlak, vetvrij, droog, stabiel en schoon zijn. Om dit te bewerkstelligen is het soms nodig om de muur eerst te prepareren. Gaten in de muur kunt u met mortel dichten, losse verf en andere onregelmatigheden dient u te verwijderen. Dat geldt ook voor behang; op behang kunt u keuken wandtegels niet goed plaatsen. Een geverfde muur moet u met schuurpapier ruw maken, daarna haalt u het stof weg. Hierna kunt u de wand voorbereiden met een voorstrijkmiddel. U kunt eventueel over oude tegels heen tegelen. De oude voegen moeten dan weggekrabd worden, bovendien moet het glazuur op de oude tegels geruwd worden.

Tegels op de keuken achterwand plaatsen; de voorbereiding

Het is geen goed idee om vanuit het niets wandtegels op de keukenmuur te plaatsen. Eerst zult u de oppervlakte moeten aftekenen waar u gaat tegelen. De onderste horizontale lijn moet daarbij exact waterpas zijn. Ook de breedte van de wand moet getekend worden, hiervoor kunt u een laser of schietlood gebruiken. Het is handig om een oppervlakte aan te houden waarbij u met de volledige tegels kunt werken. Worden de tegels in een hoek geplaatst? Begin dan niet op die plek, maar eindig er met gesneden tegels.

Belangrijk is het om het rekenwerk eerst te doen. Dit kunt u doen door een tegelmotief voor te bereiden. Leg de wandtegels voor de keuken klaar inclusief de voegkruisjes. U kunt dan gelijk zien of u moet versnijden en waar u moet boren voor een stopcontact of schakelaar. U zou ook het te leggen tegelpatroon op de wand kunnen tekenen.

Bent u klaar om te beginnen? Denk er dan aan om het werkblad goed te beschermen, u kunt daar folie voor gebruiken.

Keuken wandtegels plaatsen

Als eerst start u met het lijmen van de wand. Gebruik de lijmkam of spaan om tegellijm tegen de muur uit te spreiden. Breng een laag lijm aan van maximaal 3 mm op niet meer dan 1 m2 oppervlakte van de muur.

Tegels voor de keuken achterwand op maat snijden

Het is nooit mogelijk om alle tegels in zijn geheel te plaatsen, sommige zullen ingekort moeten worden. Dit moet u doen voordat u lijm heeft gebruikt. Voor het inkorten gebruikt u een tegelsnijder. Moet u een ronding maken in de tegel? Gebruik dan een scherpe kraspunt en breek voorzichtig delen af met een papegaaibektang. De kans is groot dat er stopcontacten of schakelaars in de achterwand zitten. Om hiervoor cirkels in de tegels te maken kunt u een tegelboor gebruiken. Boor langzaam en voorzichtig! Tik de delen voorzichtig weg en vijl de randen bij. Om de versneden tegel goed te kunnen plaatsen brengt u lijm op de tegel aan.

Tegels op de keuken achterwand plaatsen

Om er zeker van te zijn dat u de wandtegels voor de keuken recht plaatst gebruikt u een laser of schietlood. U moet aan de onderkant van de afgetekende ruimte beginnen met tegels plaatsen. Druk ze met een licht draaiende beweging in de lijm. Is de tegel geplaatst? Plaats dan voegkruisjes bij alle hoeken van de tegel. Op deze manier kunt u de tegels op gelijke afstand van elkaar plaatsen. Heeft u de hele eerste rij betegeld, ga dan verder met de rij erboven. De overtollige lijm kunt u met een vochtige doek weghalen. Om tegen te gaan dat eventueel kleurverschil tussen tegels opvalt is het verstandig om tegels uit verschillende dozen door elkaar te gebruiken.

Controleer regelmatig

Als de lijm nog zacht is kunt u de tegels eventueel nog corrigeren. Het is daarom belangrijk om na het plaatsen van een rij tegels te controleren of de tegels waterpas geplaatst zijn. Kijk ook goed of de tegels aan beide zijden evenveel uitsteken.

Het voegen van de tegels

De lijm is na 24 tot 36 uur geheel gedroogd, hierna kunt u de keuken wandtegels voegen. Haal de kruisjes weg en maak de voegen een beetje vochtig. Het voegsel moet gemengd worden tot een zachte substantie. Wrijf dit middel in een horizontale lijn in de voeg. Hiervoor gebruikt u een voegspaan. Met een voegijzer kunt u het glad vegen en overtollige delen weghalen. Hierna moet het voegsel hard worden.

U kunt met uw vinger testen of de voegen hard geworden zijn. Komt er voegsel los, dan moet u nog even wachten. Is het voldoende gehard, dan kunt u de tegels schoonmaken met water en een spons. Droog de keuken wandtegels hierna met een zachte doek die niet pluist. Monteer nu eventuele stopcontacten en schakelaars.

U heeft de wandtegels in uw keuken nu zelf geplaatst! Wij kunnen ons echter voorstellen dat u deze klus door een vakkundig bedrijf wilt laten doen. Het Tegelplein helpt u er graag bij!

Keuken wandtegels voorbeelden en inspiratie

Wilt u uw keuken een mooie metamorfose geven? Door alleen maar nieuwe keuken wandtegels te plaatsen kunt u uw keuken een geheel nieuwe look geven. Dit is een vrij voordelige manier om uw keuken te renoveren. U hoeft namelijk niet een gehele nieuwe keuken aan te schaffen. De uitstraling van een keuken wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de stijl van de wandtegels.

Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat u nog geen idee heeft van de mogelijkheden. Het zou dan handig zijn als u keuken wandtegels voorbeelden en inspiratie kunt opdoen. Op onze website krijgt u al een goed beeld van alles wat wij aanbieden, maar wij heten niet voor niets Het Tegelplein! Voor optimale keuken wandtegels voorbeelden en inspiratie kunt u terecht in onze grote showroom. In een grote hal van maar liefst 400 m2 staan al onze tegels opgesteld. Zo kunt u goed zien wat alle mogelijkheden zijn. Natuurlijk staan wij klaar om u te helpen met advies. Wij zijn een groothandel, hierdoor hebben we onze wandtegels voor de keuken ruim op voorraad.

Achterwand wandtegels keuken kopen bij Het Tegelplein

Bent u op zoek naar tegels voor de keuken achterwand? Dan bent u bij Het Tegelplein aan het juiste adres! Wij bieden een groot assortiment vloer- en wandtegels, in verschillende formaten en stijlen. Wilt u uw keuken een metamorfose geven? Kom dan mooie keuken wandtegels uitzoeken bij ons!

U bent van harte welkom om de gehele collectie in het echt te komen bekijken in onze showroom. Wij staan klaar voor al uw vragen en voorzien u graag van advies. Het Tegelplein levert producten en diensten aan particulieren, maar ook zakelijke klanten kunnen bij ons terecht.

Wij zijn gevestigd in Hoogeveen, onze openingstijden staan vermeld op de website. Wilt u weten wat wij kunnen betekenen voor u en/of uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

× Hoe kunnen wij u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday